13 Kasım 2014 Perşembe

Tığ işi popcorn deseni



Merhaba, bugün bu harika desenin yapımını anlatacağım. İnstagram ve Facebook hesabımda fotoğrafı geçen hafta yayınladım ve aslında yine geçen hafta bloglamak niyetindeyim, ama bu fotoğraf çekme ve düzenleme işi ne kadar zormuş ya :)

Hadi başlayalım.





1- İlk olarak 5 zincir çekip modelimize başlıyoruz.


2- İlk zincirin içerisine tığımızı batıp, ip doladıktan sonra çekip ilmeğimizin içerisinden geçirip yuvarlak oluşturuyoruz.


3- Daha sonra bu yuvarlağın içini 8 sık iğne ile dolduruyoruz. (Sık iğne nedir, nasıl yapılır, detayları akşam ekleyeceğim)


4- Artık pofuduk pofuduklarımıza başlayabiliriz :) 3 zincir çekiyoruz. İkili trabzan yapabilmek için tığımıza bir kez ip doluyoruz.


5- Hani 3 zincir çekip başlamıştık ya, hah işte o üç zinciri çektiğimiz deliğe batıyoruz tığımızı:) İkili trabzan yapıyoruz. (İkili trabzan nedir, nasıl yapılır yine akşam ekleyeceğim)


6- Bu fotoğrafta gördüğünüz gibi tığı bir kez batmakla 2 tane trabzan elde ettik (bu diğer sıraya çıkmak için çektiğimiz ilk zincirden kaynaklanıyor ve sadece bu aşama için geçerli)








7- Toplam 6 adet trabzan elde edene kadar aynı deliğe batırıyoruz tığımızı.


8- 6 adet trabzan olduktan sonra bu fotoğraftaki gibi tığımızı çıkarıp, ilk trabzandaki zincire batıyoruz.


9 ve 10- Tığı ilk zincire battıktan sonra fotoğraftaki gibi tığı çıkardığımız ilmeği tekrar tığa alıyoruz, hiç ip dolamadan ilk zincirin içerisinden geçiriyoruz veeeee ilk pofuduğumuz karşınızda :)


11- Tekrar 3 zincir çekip bir sonraki deliğe batıp 6 tane ikili trabzan yapıyoruz.


12- Bu aşamadan sonra 8 tane pofuduk elde edene kadar 7,8,9,10,11,12 numaralı açıklamaları tekrarlıyoruz. (zaten yaptığımız halkayı 8 sık iğne ile doldurmuştuk, dolayısıyla da tam 8 tane pofuduk çıkacak 7 değil 9 değil, tikkat!)







13 ve 14- Sekizinci pofuduğumuzu yaptıktan sonrayine devam edecek gibi üç zincir çekiyoruz.


15- Yuvarlağı kapatıp sırayı bitirmek için ilk yaptığımız pofuduğun arkasındaki zincire -tığımıza ip dolamadan- batıp, ip dolayıp çıkıp aynı ipi tığdaki ilmeğimizin içerisinden geçiriyoruz.


16- İşte pembik çiçeğimiz hehe :)







17- Bu pembe çiçeklerin arka kısmına bakarsanız pofudukların aralarının boşluk, pofudukların tam arkalarında ise bir ilmek olduğunu göreceksiniz. İşte bu aşamada 6 tane trabzan boşluğa (iki pofuduk arasındaki) 6 tane trabzan ise pofuduğun arkasındaki zincirin içerisine gelecek. Yine aynı pofuduk yapma işlemini tekrarlıyoruz (bkz : 7,8,9,10,11,12)


18- Pofuduklar bittikten sonra hep 3 zincir var, aman unutmayın ha!


19- Pofuduğun arkasındaki zincir.


20- Pofudukların aralarındaki boşluk.


21- Bu beyaz iple yapılan pofudukları doğru yaparsanız fotoğraftaki gibi görünecek. Bir tane pofuduğun arkasında, bir tane arada, bir tane arkada, bir tane arada..... Toplam 16 adet pofuduğumuz olacak. 15 değil 17 değil, tikkat!







22- Artık yuvarlağımızı kareye çevirme zamanı :) Yine üst sıraya geçtiğimiz için 3 zincirle başlıyoruz. Pembe pofuduklarda olduğu gibi beyaz pofudukların arka kısmında da boşluklar ve zincirler var. Ama artık zincirlerle bir ilgimiz kalmadı, sadece boşluklarla takılıyoruz :)


23- Aynı boşluğa 3 kez ikili trabzan yapıyoruz.


24- Araya 3 zincir çekmeden! diğer boşluğa batıp 3 tane trabzan daha yapıyoruz.


25- Ve üçüncü boşluğa da yine araya zincir çekmeden dalış yapıp 3 trabzan daha yapıyoruz. Bu aşamaya geldiğimizde 3 boşlukta toplam 9 trabzan olacak.







26- Şimdi köşeye yapmaya geldik, dikkat! Eğer burayı doğru yapamazsak kare elde edemeyiz. Üçüncü boşluğa üçüncü ikili trabzanımızı yaptıktan sonra tığımıza iki kez ip dolayıp (üçlü trabzan yapmak için gerekli. Şimdiye kadar hep bir kez ip dolamıştık.) boşluğa batıyoruz ve ip dolayıp çıkıyoruz. Bu aşamada tığımızın üzerinde 4 ilmek olacak. Tekrar ip dolayıp önce iki ilmek çıkıyoruz, yine ip dolayıp iki ilmek daha çıkıyoruz ve yine ip dolayıp kalan iki ilmeği çıkıyoruz. (Şaka maka üçlü trabzan işi akşama kalmadı ha, anlatıverdim :))


27- Aynı boşluğa bir tane daha üçlü trabzan yapıyoruz. Daha sonra 3 zincir çekiyoruz.


28- Üç zincir çektikten sonra yine tığımıza iki kez ip dolayıp AYNI BOŞLUĞA üçlü trabzan yapıyoruz.


29- Araya zincir çekmeden aynı boşluğa bir üçlü trabzan daha yapıyoruz. Bu aşamada beyaz pofuduğun arkasındaki boşlukta 4 tane üçlü trabzan göreceğiz fotoğraftaki gibi.


30- Bu işlem tur tamamlanana kadar böyle devam edecek. Boşlukların üçüne 3 tane ikili trabzan, dördüncü boşluğa iki tane üçlü trabzan - üç zincir - iki tane üçlü trabzan. ardından yine sonraki üç boşluğa ikili, dördüncü boşluğa üçlü trabzan - üç zincir - ikili trabzan.

Tur tamamlandığında ilk yaptığımız ikili trabzanın zincirinin altına tığımızı batıp, ip dolayıp çıkıp, başka hiç ip dolamadan tığdaki ilmeğin içerisinden geçirip ilk minik karemizi elde ediyoruz.







31- Son sıraya geldik, en kolayı burası sanırım :) Yine üst sıraya çıktığımız için öncelikle 3 zincir çekiyoruz.

32- Bu 3 zinciri çektikten sonra tığımıza bir kez ip dolayıp (bkz: ikili trabzan demek için sabırsızlanıyorum :)) sonraki zincirin altına batıyoruz. Boşluk kısmına gelene kadar bu böyle devam ediyor.

33- Bu boşluğun içerisine ÜÇLÜ TRABZAN DEĞİL ikili trabzan yapıyoruz. Yani tığımıza ip dolayıp, batıp, ip dolayıp çıkıp, iki hamlede tek ilmeğe düşürüyoruz. (oh bee ikili trabzanı da anlattım :))

34- Bir önceki işlemi iki kez yapıp (elimizde iki tane ikili trabzanımız olacak) tekrar 3 zincir çekiyoruz (köşeyi dönebilmemiz için, hee yok yok para anlamında demedim :)

35- Üç zincirden sonra tekrar aynı boşluğa iki tane ikili trabzan yapıyoruz. Turu tamamlayana kadar böyle gidiyor. Zincirlerin üstü ikili trabzan, boşluk kısımları iki tane ikili trabzan - üç zincir - iki tane ikili trabzan....

Ve tur tamamlandığında 30 numaradaki gibi birleştiriyoruz.


Bilal'e anlatır gibi anlat diye bir deyimimiz oldu artık, şimdi tekrar okuyunca hakikaten Bilal'e anlatır gibi anlatmışım :))

Tığ işini yemiş yutmuş olanlar eminim okurken çok sıkılacaklar ama yeni başlayanlar "oh beee, nihayet anladık" derse ne mutlu benim için (kalp kalp kalp çiçek böcek) (bkz: emojisiz blogger :( )

3 yorum:

Tijen dedi ki...

Bayıldım tek kelime ile harika anlatım çok sağolun...

HÜLYA TEZER YUVALI dedi ki...

Benden de kalp, kalp, kalp, öpücük :))

Tijen dedi ki...

Vallahi mükemmel ben tekrar teşekküre geldim....

Yorum Gönder